Bukan lagi rahsia bahawa kebanggaan dan kegembiraan rakyat Malaysia dapat lihat melalui cinta mereka terhadap makanan, maka industri makanan dan minuman (F&B) sentiasa menjadi sebahagian daripada masyarakat Malaysia, dan tahun 2024 menjanjikan ketengahan sempadan kulinari dan inovasi menjadi tumpuan utama. Jikalau anda peruncit F&B, perhatikan trend yang akan datang untuk tahun ini!

  1. Hidangan Berasaskan Tumbuhan

Santapan berasaskan tumbuhan telah berkembang melangkaui trend; ia kini merupakan satu gaya hidup. Pada tahun 2024, saksikan ledakan hidangan inovatif berasaskan tumbuhan yang bukan sahaja dilayan oleh pemakan vegetarian dan vegan tetapi akan menarik penggemar makanan lain juga (ya betul, malah individu yang gemar daging akan menghargai kreativiti dan kualiti berasaskan tumbuhan). Pilihan daripada burger berasaskan tumbuhan kepada gulungan sushi berasaskan sayuran yang kreatif, para chef membayangkan semula hidangan klasik dengan sentuhan berasaskan tumbuhan.

Artikel berkaitan: Amalkan diet vegetarian satu keputusan terbaik

 

  1. Global Fusion

Global fusion (gabungan global) kini mengambil tumpuan utama ramai orang, menghimpunkan pelbagai rasa dan hidangan antarabangsa yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Bayangkan taco Korea, pizza berinspirasi India, ataupun sishi Mexico – Dan sebagai rakyat Malaysia, kita pasti akan berselera dengan idea tersebut, lebih lagi jika ia mempunyai inspirasi daripada hidangan tempatan kita.

 

Artikel berkaitan: Melakar perpaduan dengan kepelbagaian menu makanan Malaysia

 

  1. Hidangan Dipertingkat Teknologi

Dengan tahun baru ini, teknologi bukan sahaja mengubah cara kita hidup malah cara kita makan juga. Daripada kecanggihan pengesyoran menu dipacu AI kepada aplikasi mudah alih untuk pesanan makan yang lancar, pengalaman hidangan makanan yang dipertingkatkan teknologi menjadi kebiasaan baharu.

Artikel berkaitan: Perkasa Teknologi Digital untuk Perkukuh, Kembangkan Perniagaan Restoran

 

  1. Santapan DIY

Pengalaman menjamu selera DIY (do it yourself) semakin popular, menawarkan pelanggan peluang untuk menjadi chef selama sehari. Antaranya adalah konsep menbina pizza anda sendiri kepada meja pemanggang interaktif, pengalaman ini memanfaatkan keinginan penyesuaikan dan pengembaraan masakan secara langsung untuk pelanggan. Kesannya pelanggan dapat mencipta kenangan manis di restoran melalui pengalaman yang hebat.

 

Artikel berkaitan: Pepper Lunch Malaysia Menjadi Francaisi

 

Akhir Kata

Demi terus mendahului trend kulinari kini, perniagaan restoran memerlukan sumber yang boleh dipercayai untuk keperluan runcit F&B mereka. Sama ada anda perlu menyimpan stok ramuan berasaskan tumbuhan, memperolehi barangan berinspirasikan gabungan global, ataupun ingin menyepadukan teknologi terkini untuk pengalaman santapan anda, Borong Marketplace melengkapi perniagaan anda dengan rangkaian luas pembekal yang diyakini menawarkan barangan pada harga borong.

Lawati Borong Marketplace untuk penambahan stok barangan yang menjadikan kedai F&B anda diingati oleh pelanggan!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *