Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) memainkan peranan besar dalam membendung wabak Covid-19. Namun begitu, setiap penguncian sejak awal tahun 2020 hanya menambah tekanan kepada ekonomi Malaysia. Antara pihak yang paling terjejas adalah perniagaan kecil dan mikro, sehingga kerajaan terpaksa mengambil tindakan untuk memulihkan ekonomi negara.

Saluran luar talian menjadi lebih sia-sia kerana banyak sektor tidak dibenarkan beroperasi tanpa sekatan, semasa MCO.

Walaupun Malaysia dijangka akan beralih ke fasa kedua dalam Pelan Pemulihan Negara, kita memerlukan penyelesaian yang lebih mampan. Dengan cara ini, perniagaan bukan sahaja dapat bertahan tetapi akan berkembang maju selepas Covid-19.

Tingkatkan Perniagaan Dengan Transformasi Digital

Tingkatkan Perniagaan Anda dengan Kempen Go-eCommerce MDEC & Dropee

Kedudukan ekonomi kita terjejas, tetapi pandemik ini telah membawa peluang baru dalam e-dagang. Platform online dan penyelesaian dalam talian menyediakan saluran penting bagi PKS untuk digitalisasi dan berkembang kerana pasaran luar talian tetap tidak stabil.

Perniagaan yang beralih ke dalam talian boleh:

 • Berkembang ke pasaran baru
 • Meningkatkan produktiviti
 • Kurangkan kos operasi
 • Akses ke data yang bermanfaat

Sekarang adalah masa terbaik untuk perniagaan mencuba teknologi baru dan beralih ke dalam talian. Sejak wabak Covid-19 bermula, penggunaan dalam talian semakin meningkat di kalangan rakyat Malaysia. Namun, banyak perniagaan kekurangan dana dan sokongan untuk digitalisasi. Kami boleh bantu!

Dropee Bekerjasama dengan MDEC 

Tingkatkan Perniagaan Anda dengan Kempen Go-eCommerce MDEC & Dropee

Dropee mengambil bahagian dalam inisiatif Kementerian Kewangan Malaysia untuk melancarkan kempen Go-eCommerce bersama dengan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (Bahasa Inggeris: Malaysia Digital Economy Corporation, singkatan: MDEC). 

MDEC adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia yang telah memimpin transformasi digital negara selama 25 tahun dengan memberikan peluang digital yang adil kepada perniagaan.

MDEC teguh dengan tekadnya untuk membantu perniagaan Malaysia berkembang dalam keadaan yang sukar ini. Dengan sokongan kuat dari Kerajaan dan kolaborasi awam-swasta, kami bertujuan untuk menjadi pemangkin pertumbuhan e-dagang di Malaysia dan yang penting juga, mempertahankan penghidupan dan pekerjaan dalam proses tersebut.

Surina Shukri, Ketua Pegawai Eksekutif MDEC

Dalam kempen Go-eCommerce, Dropee memberikan subsidi kepada penjual B2B untuk membawa perniagaan borong mereka dalam talian. Anda boleh menikmati pembiayaan sebanyak RM3,200!

Cara Go-eCommerce Meningkatkan Keupayaan Perniagaan

Kempen Go-eCommerce adalah sebahagian daripada inisiatif Belanjawan 2021, di mana kerajaan memberikan insentif bernilai RM100 juta untuk menyokong perniagaan Malaysia dari pelbagai sektor untuk berpindah ke dalam talian. Inisiatif ini akan membantu perniagaan berkembang dengan meningkatkan kemampuan penjualan e-dagang.

Kempen ini sejajar dengan visi Dropee untuk mempermudah perdagangan dan pengedaran borong supaya perniagaan dapat berkembang dengan mudah. Sekarang adalah masa yang tepat kerana wabak ini tidak akan segera berakhir, dan perniagaan tempatan memerlukan sokongan kita.

Lennise Ng, Ketua Pegawai Eksekutif Dropee

Dropee berbesar hati untuk mengambil bahagian dalam inisiatif ini. Kami berharap dapat memberi peluang untuk mengembangkan perniagaan kecil dan mikro di ekosistem Dropee dan pasaran B2B.

#1 Langgan Dropee Direct, dan Dapatkan Empat Bulan Percuma Dalam Pakej Tahunan Anda

Peralihan dalam talian adalah usaha yang mahal dan memakan masa untuk perniagaan, terutamanya jika anda baru bermula. Penyelesaian digital lambat berkembang dan anda akan melalui tempoh ujian yang lama sebelum ia bersedia untuk dilancar.

Tetapi anda tidak perlu risau jika anda mendaftar di platform e-dagang. Ia sudah mempunyai semua ciri-ciri yang diperlukan untuk anda menjalankan perniagaan dalam talian!

Dropee Direct adalah rangkaian e-dagang yang menyediakan platform untuk perniagaan B2B berkembang dalam talian dalam jangka masa yang singkat.

Setelah anda mendaftar ke Dropee Direct, anda boleh:

 • Membina dan menyesuaikan kedai dalam talian dengan cepat.
 • Menjual lebih pantas, lebih pintar dan dalam jumlah yang lebih besar.
 • Memperibadikan pengalaman penjualan dengan harga dan promosi pilihan andai.
 • Sentiasa menjejaki pergerakan inventori anda.
 • Menyelaraskan proses back-end dengan mengintegrasikan software yang ada.
 • Membuat keputusan yang lebih bijak dengan analisis penjualan dan pelanggan.

Kami berhasrat untuk membantu perniagaan B2B untuk berkembang secara dalam talian dengan memberi subsidi sebanyak RM2,400 untuk yuran langganan tahunan Dropee Direct anda.

Dengan subsidi kempen Go-eCommerce ini, anda dapat menggunakan Dropee Direct tanpa bayaran selama empat bulan!

#2 Subsidi Untuk Kempen Promosi Pertama

Promosi sangat mustahak untuk mendorong penjualan, terutamanya dalam ekonomi yang merosot. Apabila anda memasuki pasaran baru, promosi adalah kaedah terbaik untuk menarik pelanggan dan membina kesedaran jenama.

Tetapi, anda perlu menanggung kos promosi dan dalam keadaan ekonomi ini, anda mesti mengelakkan kos tambahan.

Melalui inisiatif Go-eCommerce, kami akan menyokong kempen promosi pertama anda di Dropee Direct.

Pembeli kali pertama dari kedai dalam talian anda boleh mendapat potongan harga RM400 untuk pesanan mereka dengan perbelanjaan minimum RM800. Jika jumlah pesanan pelanggan anda adalah RM800, anda boleh memberi mereka diskaun 50% tanpa kos, kerana kami akan menyerap kos RM400 tersebut!

#3 Dapatkan Keuntungan Lebih dengan Bayaran Gerbang Pembayaran 0%

Perkhidmatan gerbang pembayaran adalah salah satu ciri yang paling penting di kedai e-dagang anda. Pelanggan anda akan kembali jika mereka mempunyai pengalaman yang lancar dan rasa selamat. Tetapi anda akan dicaj antara 2% ke 3% untuk setiap transaksi.

Bayaran ini secara umum tidak dapat dielakkan dalam e-dagang. Namun, melalui kempen ini, anda tidak perlu risau untuk beberapa transaksi pertama anda di Dropee Direct. 

Untuk jumlah penjualan RM10,000 pertama dengan kempen Go-eCommerce, anda tidak akan dikenakan sebarang bayaran perkhidmatan gerbang pembayaran!

Ingin menyertai online marketplace kami? Anda juga akan mendapat insentif hebat!

Sekiranya anda mendaftar sebagai penjual di Dropee Marketplace, anda boleh menikmati yuran perkhidmatan gerbang pembayaran 0% untuk jumlah jualan RM10,000 pertama di kedai anda!  

Anda layak mendapat insentif ini sekiranya anda:

 • Penjual berdaftar di Dropee
 • Perniagaan dengan pendaftaran SSM
 • Perolehan jualan bulanan kurang dari RM4 juta sebulan
 • Perniagaan mikro yang berkelayakan di bawah definisi SME Corp

Adakah Saya Layak untuk Kempen Go-eCommerce?

Kempen Go-eCommerce terbuka kepada perniagaan borong di ekosistem Dropee dan di pasaran B2B Malaysia. Anda layak untuk menyertai kempen ini sekiranya anda: 

 • Penjual Dropee
 • Penjual korporat baru dengan SSM (nombor pendaftaran perniagaan Malaysia)
 • Perniagaan mikro yang ditakrifkan oleh SME Corporation

Sekiranya anda seorang penjual di Dropee Marketplace, ini adalah peluang anda untuk mendapatkan ciri e-dagang yang lebih maju dan mengembangkan perniagaan anda dengan kos rendah.

Untuk penjual baru dan perniagaan mikro pula, kami boleh membantu anda digitalisasi dengan alat dan sokongan yang betul.

Sekiranya anda memenuhi syarat di atas dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai inisiatif ini, klik di sini untuk maklumat lengkap.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *