Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mesti faham syarat kredit yang biasa digunakan di Malaysia.

Syarat kredit ialah perjanjian antara penjual dan pembeli. Ia memperincikan jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli dan bila mereka perlu membayar. Syarat kredit ialah kontrak yang menerangkan keperluan khusus yang mesti dipenuhi oleh pembeli anda. Apabila anda menerima invois, syarat kredit yang dinyatakan akan membantu anda bersedia untuk membayar.

Kebanyakan perniagaan mempunyai dasar kredit yang disediakan untuk pelanggan mereka dengan syarat pembayaran yang berbeza. Dasar ini membantu meningkatkan perdagangan kerana pelanggan boleh membeli barangan sebelum mereka mempunyai dana untuk membayar balik. Mereka hanya perlu memenuhi syarat pembayaran.

Mengapa Syarat Kredit Penting?

Syarat kredit adalah penting kerana satu sebab: aliran tunai.

Syarat kredit menyatakan bila pembeli perlu membayar untuk pembelian, biasanya antara 30 hingga 90 hari. Ini bermakna anda boleh memesan inventori dan akan ada masa untuk menjualnya sebelum anda perlu membuat pembayaran.

Setiap transaksi adalah berbeza dan boleh disesuaikan. Disebabkan ini, perniagaan perlukan terma dan syarat pembayaran yang jelas untuk membantu mereka mengurus kitaran pembayaran dan aliran tunai dengan lebih baik.

Syarat kredit memberitahu anda jumlah pembayaran yang dijangkakan, tarikh akhir dan kaedah. Sebagai pembeli, ini akan membantu anda merancang jadual pembayaran dan mengurus belanjawan anda.

Perniagaan boleh menetapkan syarat kredit mereka sendiri berdasarkan hubungan dengan pelanggan, jenis perniagaan mereka dan maklumat kewangan. Contohnya, Dropee Credit menawarkan syarat kredit 60 hari untuk anda membeli sebarang produk di pasaran kami untuk seberapa banyak kali yang anda suka. Selagi anda bayar tepat pada masanya, anda tidak perlu membayar faedah dan tiada caj tersembunyi!

Dengan syarat kredit seperti Dropee Credit, anda akan mempunyai wang tunai apabila anda memerlukannya.

10 Syarat Kredit di Malaysia Yang Anda Perlu Tahu

Terdapat banyak syarat kredit yang anda mungkit terima. Itulah sebabnya ia penting untuk anda mengetahui semuanya, seperti kaedah pembayaran, tarikh akhir dan juga diskaun yang berbeza.

Berikut ialah 10 syarat kredit atau pembayaran biasa yang setiap PKS di Malaysia perlu ketahui.

1. Cash / Tunai

Menetapkan syarat pembayaran anda sebagai cash, atau tunai menunjukkan kepada pelanggan anda bahawa hanya pembayaran tunai diterima dan tiada kredit akan diberikan.

2. Cash on Delivery (COD) / Tunai Semasa Penghantaran

Dengan syarat COD, atau tunai semasa penghantaran, pelanggan anda mesti membayar secara tunai setelah pesanan mereka dihantar kepada mereka. Ini bermakna pelanggan anda perlu menyediakan wang tunai pada hari penghantaran dan membuat pembayaran sebaik sahaja mereka mempunyai pesanan mereka.

3. Cash in Advance (CIA) / Tunai Terlebih Dahulu

Syarat pembayaran Cash in Advance (CIA) atau tunai terlebih dahulu, memerlukan pelanggan anda membayar pembelian mereka secara tunai sebelum pesanan mereka dihantar kepada mereka.

4. Payment in Advance (PIA) / Bayaran Terlebih Dahulu

Seperti CIA, syarat kredit PIA (bayaran terlebih dahulu) juga memerlukan pelanggan anda membayar sebelum pesanan dihantar kepada mereka. Perbezaannya ialah PIA boleh dibuat dalam bentuk tunai atau kredit, jika anda memilih untuk melanjutkannya.

5. Net 7/14/30/60/90

Ini ialah istilah pembayaran yang paling biasa digunakan, yang menunjukkan bilangan hari pembayaran diperlukan selepas tarikh invois. Sebagai contoh:

 • Net 7 – Pembayaran mesti dibuat 7 hari selepas tarikh invois
 • Net 14 – Pembayaran mesti dibuat 14 hari selepas tarikh invois
 • Net 30 – Pembayaran mesti dibuat 30 hari selepas tarikh invois
 • Net 60 – Pembayaran mesti dibuat 60 hari selepas tarikh invois
 • Net 90 – Pembayaran mesti dibuat 90 hari selepas tarikh invois

Net 30 kekal sebagai istilah pembayaran yang paling kerap digunakan oleh syarikat besar di Malaysia.

6. End of Month (EOM) / Akhir Bulan

EOM, atau akhir bulan, memberitahu pelanggan anda bahawa pembayaran perlu dilakukan pada akhir bulan yang invois dikeluarkan.

7. 2/10 Net 30/60/90 atau 2%10 Net 30/60/90

Perniagaan menggunakan syarat kredit ini untuk menggalakkan pelanggan mereka membayar lebih awal dengan memberikan diskaun sebagai insentif. Kod itu menyingkatkan butiran syarat dan menunjukkan:

 • Peratusan diskaun jika dibayar secara tunai / bilangan hari diskaun tunai tersedia
 • Jumlah Net pembayaran yang perlu dibayar / bilangan jumlah hari dalam tempoh kredit

Kadar dan syarat standard yang digunakan oleh perniagaan termasuk:

 • 2/10 Net 30 – Pelanggan mendapat diskaun 2% jika invois dibayar dalam tempoh 10 hari selepas tarikh invois. Jika diskaun tidak diambil, pelanggan perlu membayar 30 hari selepas tarikh invois.
 • 5/7 Net 60 – Pelanggan mendapat diskaun 5% jika invois dibayar dalam tempoh 7 hari selepas tarikh invois. Jika diskaun tidak diambil, pelanggan perlu membayar 60 hari selepas tarikh invois.

8. Line of Credit / Barisan Kredit

Barisan kredit ditawarkan kepada perniagaan besar yang membuat banyak pembelian pada bulan yang sama. Dengan syarat kredit ini, semua barangan dan perkhidmatan yang dibeli dalam bulan tersebut dibilkan dalam satu invois yang pelanggan tersebut akan terima pada akhir bulan.

9. Stage Payment / Bayaran Peringkat

Bayaran berperingkat ialah syarat kredit yang membenarkan pembayaran secara ansuran. Ia memecahkan pembelian besar dan menunjukkan jumlah yang perlu dibayar oleh pelanggan anda pada peringkat transaksi yang berbeza. 

Beberapa contoh syarat pembayaran berperingkat:

 • 50:30:20 – 50% daripada jumlah invois perlu dibayar sebelum penghantaran, 30% perlu dibayar 1 bulan selepas tarikh invois dan 20% perlu dibayar 2 bulan selepas tarikh invois.
 • 40:30:30 – 40% daripada jumlah invois perlu dibayar pada tarikh invois, 30% perlu dibayar 1 bulan selepas tarikh invois dan 30% perlu dibayar 2 bulan selepas tarikh invois.
 • 30:40:30 – 30% daripada jumlah invois yang dibayar selepas pengesahan pesanan, 40% perlu dibayar semasa penghantaran dan 30% perlu dibayar 1 bulan selepas penghantaran.

10. Contra / Kontra

Kontra boleh ditawarkan kepada perniagaan yang anda juga membeli barangan daripada mereka. Dengan syarat kredit ini, jumlah pembayaran yang perlu dibayar oleh pelanggan anda diimbangi dengan amaun yang anda berhutang kepada mereka untuk barangan yang anda beli. Sebagai contoh, jika pelanggan anda perlu membayar anda RM3000 tetapi anda membeli barangan bernilai RM1000 daripada mereka, mereka hanya perlu membayar RM2000.

Gunakan Kredit untuk Meningkatkan Perniagaan Anda

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda perlu memahami syarat kredit yang berbeza dan cara ia boleh membantu anda mengurus pembayaran.

Syarat kredit mencipta sistem yang memastikan anda masih boleh membeli barangan dan mempunyai wang tunai tambahan untuk menjalankan perniagaan anda.
PKS yang mempunyai aliran tunai terhad mendapat manfaat daripada syarat kredit kerana anda boleh memesan inventori tanpa perlu membayar dahulu. Mohon untuk Dropee Credit di sini untuk mengakses syarat kredit pada caj faedah 0% untuk mana-mana produk di pasaran kami!

Categories: BM Articles

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *