Terma Kredit yang Harus Diketahui oleh Setiap SME di Malaysia

Sebagai pemilik bisnes kecil, adalah penting untuk anda memahami terma kredit yang biasa digunakan di Malaysia.

Terma kredit adalah perjanjian antara penjual dan pembeli yang menetapkan bila dan berapa banyak pembeli harus membayar untuk pembelian. Dengan kata lain, terma kredit adalah kontrak yang menghuraikan keperluan khusus yang harus dipenuhi oleh pembeli anda. Apabila anda menerima invois, terma kredit yang dinyatakan membantu anda menyediakan pembayaran.

Kebanyakan bisnes mempunyai polisi kredit yang ditetapkan untuk pelanggan dengan terma pembayaran yang berbeza, supaya pembelian boleh dibuat dengan membuat akaun. Polisi ini membantu meningkatkan perdagangan kerana pelanggan boleh membeli barang sebelum mereka mempunyai dana untuk membayarnya – selagi mereka memenuhi terma pembayaran.

Mengapa Terma Kredit Penting?

Kepentingan terma kredit adalah untuk menguruskan aliran tunai.

Terma kredit menetapkan bila pembeli perlu membayar untuk pembelian, biasanya antara 30 hingga 90 hari. Ini bermakna anda boleh memesan inventori dan mempunyai masa untuk menjualnya sebelum membuat pembayaran.

Setiap urus niaga adalah berbeza dan boleh disesuaikan, itulah sebabnya terma dan syarat pembayaran yang jelas membantu bisnes menguruskan kitar pembayaran dan aliran tunai dengan lebih baik.

Sebagai pembeli, terma kredit memberitahu anda jumlah pembayaran yang dijangka, tarikh akhir bayaran dan cara membantu anda merancang jadual pembayaran dan menguruskan bajet anda.

Bisnes menetapkan terma kredit mereka sendiri bergantung pada hubungan dengan pelanggan, jenis bisnes dan maklumat kewangan. Dropee Credits, sebagai contoh, menawarkan terma kredit 60 hari untuk membeli produk di pasaran kami dan sebanyak yang anda suka. Tiada yuran faedah atau caj tersembunyi – selagi anda membayar tepat pada waktunya!

Terma kredit seperti Dropee Credits membolehkan anda mempunyai tunai pada bila-bila masa yang diperlukan.

10 Terma Kredit di Malaysia yang Harus Diketahui

Terdapat banyak terma kredit yang mungkin anda terima. Dari pelbagai mod pembayaran hingga tarikh akhir dan diskaun – penting untuk mengetahui apa pilihan anda.

Berikut adalah 10 terma kredit atau pembayaran yang biasa diketahui oleh setiap SME di Malaysia.

1. Tunai

Menetapkan terma pembayaran sebagai tunai menunjukkan bahawa hanya pembayaran tunai yang diterima dan tiada kredit yang diberikan kepada pelanggan anda.

2. Tunai pada Penghantaran (Cash on Delivery – COD)

Dengan COD, pelanggan anda mesti membayar tunai setelah pesanan mereka dihantar kepada mereka. Ini bermakna pelanggan anda perlu menyediakan tunai pada hari penghantaran dan membuat pembayaran setelah mereka menerima pesanan mereka.

3. Pendahuluan Tunai (Cash in Advance – CIA)

Terma pembayaran CIA memerlukan pelanggan anda membayar pembelian mereka dengan tunai sebelum pesanan mereka dihantar kepada mereka.

4. Pembayaran Pendahuluan (Payment in Advance – PIA)

Sama seperti CIA, terma kredit PIA juga memerlukan pelanggan anda membayar sebelum barang dihantar kepada mereka. Bezanya ialah PIA boleh dalam bentuk tunai atau kredit, jika anda memilih untuk mengambilnya.

5. Net 7/14/30/60/90

Ini adalah terma pembayaran yang paling biasa digunakan, yang menunjukkan bilangan hari pembayaran yang perlu dibuat selepas tarikh invois. Contohnya:

 • Net 7 – Pembayaran perlu dibuat dalam masa 7 hari selepas tarikh invois

 • Net 14 – Pembayaran perlu dibuat dalam masa 14 hari selepas tarikh invois

 • Net 30 – Pembayaran perlu dibuat dalam masa 30 hari selepas tarikh invois

 • Net 60 – Pembayaran perlu dibuat dalam masa 60 hari selepas tarikh invois

 • Net 90 – Pembayaran perlu dibuat dalam masa 90 hari selepas tarikh invois

Net 30 masih menjadi terma pembayaran yang paling biasa digunakan oleh syarikat besar di Malaysia.

6. Akhir Bulan (End of Month – EOM)

EOM memberitahu pelanggan anda bahawa pembayaran perlu dibuat pada akhir bulan yang invois dikeluarkan.

7. 2/10 Net 30/60/90 atau 2%10 Net 30/60/90

Bisnes menggunakan terma kredit ini untuk menggalakkan pelanggan mereka membayar lebih awal dengan memberikan diskaun sebagai insentif. Kod singkatan terma menunjukkan:

 • Peratusan diskaun jika dibayar dengan tunai / bilangan hari diskaun tunai tersedia

 • Jumlah net pembayaran yang perlu dibayar / bilangan hari keseluruhan dalam tempoh kredit

Kadar terma standard yang digunakan oleh bisnes termasuk:

 • 2/10 Net 30 – Pelanggan mendapat diskaun 2% jika invois dibayar dalam masa 10 hari selepas tarikh invois. Jika diskaun tidak diambil, pembayaran perlu dibuat dalam masa 30 hari selepas tarikh invois.

 • 5/7 Net 60 – Pelanggan mendapat diskaun 5% jika invois dibayar dalam masa 7 hari selepas tarikh invois. Jika diskaun tidak diambil, pembayaran perlu dibuat dalam masa 60 hari selepas tarikh invois.

8. Garisan Kredit

Garisan kredit ditawarkan kepada bisnes besar yang membuat pembelian berulang dalam bulan yang sama. Di bawah terma kredit ini, semua barang dan perkhidmatan yang dibeli dalam bulan itu disatukan dalam invois yang diterima oleh pelanggan pada akhir bulan.

9. Pembayaran Berkala

Pembayaran berkala adalah terma kredit yang membolehkan pembayaran secara ansuran. Ia membahagikan pembelian besar dan menunjukkan berapa banyak pelanggan anda perlu membayar pada peringkat yang berbeza dalam urus niaga. Beberapa contoh terma pembayaran berkala termasuk:

 • 50:30:20 – 50% daripada jumlah invois sebelum penghantaran, 30% dibayar 1 bulan selepas tarikh invois dan 20% dibayar 2 bulan selepas tarikh invois.

 • 40:30:30 – 40% daripada jumlah invois dibayar pada tarikh invois, 30% dibayar 1 bulan selepas tarikh invois dan 30% dibayar 2 bulan selepas tarikh invois.

 • 30:40:30 – 30% daripada jumlah invois dibayar semasa pengesahan pesanan, 40% dibayar semasa penghantaran dan 30% dibayar 1 bulan selepas penghantaran.

10. Kontra

Kontra ditawarkan kepada bisnes yang juga membeli barang daripada anda. Di bawah terma kredit ini, jumlah pembayaran yang perlu dibuat oleh pelanggan anda dikurangkan dengan jumlah yang anda berhutang kepada mereka untuk barang yang anda beli. Contohnya, jika pelanggan anda perlu membayar RM3000 tetapi anda membeli barang bernilai RM1000 daripada mereka, mereka hanya perlu membayar RM2000.

Menggunakan Kredit untuk Meningkatkan Bisnes Anda

Sebagai pemilik bisnes kecil, memahami terma kredit yang berbeza dan bagaimana ia dapat membantu anda menguruskan pembayaran dan perbelanjaan adalah penting.

Terma kredit mencipta sistem yang memastikan anda masih boleh membeli barang dan mempunyai wang tunai tambahan untuk menjalankan bisnes anda.

Terma kredit sangat membantu SMEs dengan aliran tunai yang terhad kerana ia membolehkan anda memesan inventori tanpa perlu membayar di duit muka. Mohon Dropee Credits di sini untuk mengakses terma kredit pada kadar faedah 0% untuk apa-apa produk di pasaran kami!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *