Syarat kredit adalah bahagian penting dalam perdagangan, terutamanya apabila syarikat mempunyai modal terhad. Selain daripada pembiayaan luaran, syarat kredit memastikan perniagaan kecil mampu kekal beroperasi.

Syarat kredit adalah penting kerana mendapatkan pembiayaan masih merupakan salah satu cabaran terbesar yang dihadapi oleh PKS di Malaysia.

Tetapi bukan PKS sahaja yang mendapat manfaat daripada syarat kredit. Syarikat besar juga bergantung pada syarat kredit untuk membuat jualan, kerana pembeli tidak akan mampu membuat pembelian dengan wang tunai yang terhad.

Syarat kredit membantu syarikat menarik pembeli melalui perjanjian yang menyatakan berapa banyak dan bila pembeli perlu membayar.

Perniagaan boleh meningkatkan perdagangan kerana pelanggan boleh membeli stok barangan tanpa perlu membayar terlebih dahulu. Sebaliknya, pembeli akan mempunyai masa untuk menjual barangan tersebut sebelum tarik akhir pembayaran.

Kembangkan Perniagaan Anda Dengan Syarat Kredit

Mengapa Perniagaan Memerlukan Syarat Kredit?

Perniagaan memerlukan syarat kredit untuk mengekalkan aliran tunai yang baik.

Syarat kredit memastikan anda mempunyai wang tunai yang mencukupi pada setiap masa. Tanpa syarat kredit, anda perlu menggunakan banyak wang untuk membeli bekalan atau inventori. Dan anda hanya akan mendapat kembali wang tunai itu apabila anda telah menjual kepada pengguna, yang boleh mengambil banyak masa.

Tetapi dengan perjanjian kredit, anda boleh mendapatkan inventori sambil menyimpan wang tunai sehingga pembayaran perlu dibayar. Dengan masa yang cukup untuk menjual kepada pengguna dan wang untuk menampung perbelanjaan, perniagaan anda akan dapat berkembang dengan lebih cepat.

Perniagaan menentukan syarat kredit mereka sendiri bergantung pada hubungan mereka dengan pelanggan, sifat perniagaan mereka dan data kewangan. Sebagai contoh, Dropee Credit menetapkan tempoh kredit 60 hari supaya anda boleh membeli sebarang item di pasaran kami beberapa kali. Anda tidak akan dikenakan kos faedah atau caj tersembunyi selagi anda membuat pembayaran tepat pada masanya!

Kelebihan Syarat Kredit untuk Peruncit

Meningkatkan Fleksibeliti

Perniagaan yang membeli barangan secara kredit mempunyai kelebihan berbanding pesaing yang mesti membayar dahulu. Dengan lebih banyak wang tunai, perniagaan anda serta-merta lebih fleksibel untuk memenuhi permintaan pengguna. Ini kerana anda boleh mendapatkan bekalan barangan yang berterusan melalui syarat kredit walaupun kewangan anda sempit.

Mengukuhkan hubungan dengan vendor anda juga adalah salah satu cara untuk mendapatkan cerapan industri yang boleh meningkatkan pertumbuhan anda. Pembekal sentiasa berhubung dengan banyak pelanggan, termasuk perniagaan anda. Disebabkan ini, mereka tahu apa yang berlaku di pasaran dan mereka boleh berkongsi dengan anda.

Tingkatkan Kebolehpercayaan Kredit

Membayar tepat pada masanya membantu anda membina sejarah kredit yang baik, sekali gus meningkatkan reputasi dan kepercayaan kredit anda. Jika pembekal menganggap anda sebagai pelanggan yang berharga, mereka akan mengesyorkan pembekal lain sekiranya mereka kehabisan barangan.

Hubungan yang baik dengan pembekal dan sejarah kredit akan memberi keyakinan kepada pembekal baharu untuk menawarkan kredit juga. Dengan cara ini, anda boleh membina rangkaian pembekal kukuh yang tidak memerlukan wang tunai pendahuluan.

Nikmati Diskaun Perdagangan

Anda perlu mengurangkan kos untuk perniagaan yang berjaya dan ini boleh dicapai dengan syarat kredit. Pembekal biasanya menawarkan diskaun untuk pembayaran yang dibuat pada tarikh tertentu selepas barang dihantar. Secara ringkas: Apabila anda membayar lebih cepat, anda akan mendapat diskaun yang lebih besar.

Pembekal juga menawarkan diskaun untuk pembelian pukal kepada pelanggan berulang dan mereka yang mempunyai sejarah kredit. Pelanggan tersebut juga selalu ditawarkan item edisi terhad.

Tingkatkan Pertumbuhan Perniagaan

Menjual kepada pengguna secara konsisten sambil mempunyai bekalan produk yang berterusan boleh meningkatkan pertumbuhan perniagaan anda dengan cepat. Dengan syarat kredit, anda akan mendapat lebih banyak wang tunai yang menambahkan modal.

Selain daripada menjimatkan wang, anda juga akan menjimatkan masa yang sepatutnya digunakan untuk memohon pinjaman dan mendapatkan pembiayaan. Dengan lebih banyak dana dan masa, perniagaan boleh berkembang lebih cepat berbanding sebelum ini.

Dapatkan Lebih Banyak Wang Tunai dengan Dropee Credit

Dengan Dropee Credit, anda boleh mendapatkan barangan dari pasaran kami tanpa sebarang bayaran pendahuluan. Tempoh pembayaran 60 hari kami memastikan anda mempunyai masa yang mencukupi untuk menjual produk dan memperoleh keuntungan sebelum bil perlu dibayar.

Ini bermakna anda akan mendapat semua faedah syarat kredit untuk mengembangkan perniagaan anda. Berminat untuk mendaftar untuk Dropee Credit? Klik di sini untuk maklumat lanjut!

Categories: BM Articles

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *