Walaupun terdapat banyak skim pinjaman PKS dan insentif kerajaan, banyak perniagaan masih bergelut untuk mendapatkan bantuan kewangan.

Wabak Covid-19 juga memburukkan keadaan ini. Kerana kemelesetan ekonomi, bank tidak yakin untuk meminjamkan dana. Ini kerana pada masa susah, peminjam cenderung menangguhkan pembayaran dan ingkar pinjaman.

Pinjaman perniagaan adalah penting bukan sahaja untuk perniagaan baru, tetapi juga untuk syarikat yang berkembang. Tanpa dana, perniagaan tidak dapat membeli inventori dan peralatan, mengambil pekerja atau menampung perbelanjaan lain.

PKS dan peniaga mikro harus bersaing dengan syarikat besar untuk mendapatkan kelulusan pinjaman. Perniagaan besar yang kukuh mempunyai rekod prestasi yang terbukti, menjadikannya pilihan yang lebih selamat untuk bank.

Namun, walaupun sukar, ia tidak semestinya mustahil. Jika anda lebih memahami mengapa permohonan pinjaman ditolak, anda akan dapat menentukan aspek yang perlu diperbaiki.

Cabaran Mendapatkan Kelulusan Pinjaman PKS

Banyak syarikat masih menggunakan kaedah dokumentasi yang lapuk seperti pen dan kertas. Kaedah ini kurang telus dan menyebabkan data hilang, tidak selaras dan tidak boleh dipercayai.

Lennise Ng, CEO Dropee

Laporan kaji selidik mengenai pembiayaan PKS di Malaysia mendapati bahawa dokumentasi yang tidak lengkap adalah salah satu sebab utama pinjaman perniagaan ditolak.

Dokumentasi seperti pen dan kertas, faks, panggilan telefon, dan WhatsApp yang masih digunakan oleh peruncit dan pemborong tidak mencukupi untuk membuktikan kelayakan.

Tanpa dokumentasi yang betul, dokumen penting akan mudah hilang dan maklumat yang dikumpul mungkin tidak tepat. Isu dokumentasi ini kemudian membawa kepada cabaran lain dalam mendapatkan pembiayaan.

Rekod Kredit Teruk

Antara perkara pertama yang akan dilihat oleh pemiutang adalah rekod kredit anda. 

 • Laporan kredit mengandungi catatan hutang dan pembayaran masa lalu. Ia menjadi rujukan bagi pemiutang untuk menentukan sama ada anda bertanggungjawab membayar balik pinjaman.
 • Laporan kredit yang menunjukkan kegagalan memenuhi syarat pembayaran sebelumnya akan mempengaruhi kredibiliti anda dan boleh menyebabkan penolakan.

Aliran Tunai Tidak Stabil

Kepada bank, aliran tunai yang lemah menunjukkan bahawa kemungkinan besar anda tidak mampu membayar balik pinjaman.

 • Untuk menentukan sama ada perniagaan anda mampu membayar pinjaman, bank akan melihat aliran tunai perniagaan.
 • Wang yang masuk dari penjualan produk atau perkhidmatan seharusnya cukup untuk mengimbangi wang yang keluar dari perniagaan, termasuk untuk pembayaran pinjaman.

Rancangan Perniagaan Tidak Mantap

Daya maju perniagaan memainkan peranan utama dalam permohonan pinjaman PKS. 

 • Rancangan perniagaan yang mantap harus berisi sifat perniagaan, objektif dan tujuan, bersama dengan strategi untuk mencapainya. Dengan cara ini, pemiutang dapat memahami bagaimana dana yang dipinjam akan digunakan dan jika perniagaan anda boleh memperolehnya kembali.
 • Unjuran kewangan menunjukkan potensi perniagaan anda. Walau bagaimanapun, sukar untuk meramalkan prestasi masa depan secara tepat dengan data yang tidak mencukupi.

Digitalisasi adalah Jawapannya

Banyak perkara menyebabkan kesukaran untuk mendapatkan pinjaman, tetapi dokumentasi yang salah adalah antara penyebab terbesar. Satu-satunya cara untuk menghentikan kejadian ini adalah dengan membuang kaedah dokumentasi yang sudah lapuk dan menggunakan kaedah digital.

Sekiranya PKS dan peniaga mikro dapat mengotomatisasi dan mendigitalkan kertas kerja mereka melalui platform dalam talian, mereka dapat memperoleh dokumentasi yang lebih baik dan meningkatkan kredibiliti. Keuntungan mereka juga akan meningkat kerana lebih mudah untuk mendapatkan pembiayaan dengan dokumentasi yang lengkap.

Bagaimana Digitalisasi Boleh Membantu PKS Mendapatkan Pembiayaan

Pasaran Baru

Semasa wabak Covid-19, mengekalkan aliran tunai sangat mencabar dan perniagaan masih ditimpa cabaran ini sehingga kini. Hal ini berlaku terutama untuk perniagaan offline yang merangkumi sebahagian besar PKS di Malaysia. 

Apabila Malaysia dalam MCO, sekatan perjalanan, mandat WFH dan waktu operasi yang terhad mengganggu penjualan secara drastik. Tetapi dengan saluran dalam talian, perniagaan dapat mengekalkan aliran tunai melalui pasaran e-dagang yang sedang berkembang.

Tetapi, digitalisasi sukar bagi perniagaan yang baru menggunakan e-dagang. Untuk mengelakkan halangan ketika membina saluran dalam talian anda sendiri, anda boleh pilih platform yang tersedia dengan semua infrastruktur dan sokongan teknikal.

Sebagai contoh, Dropee mempunyai pelbagai alat perisian B2B untuk membantu perniagaan borong berpindah online, termasuk:

 • Kedai e-dagang B2B
 • Aplikasi pesanan ejen jualan
 • Integrasi ke sistem back-office

Di platform seperti Dropee, perniagaan dapat menjual lebih banyak produk atau perkhidmatan kerana terdapat lebih ramai pelanggan dalam talian. Dengan sokongan dan sumber daya yang mencukupi, pemborong dan peruncit dapat berdagang dalam talian dengan lebih cepat, lebih murah, lebih pintar dan dalam jumlah yang lebih besar.

Skim Pembiayaan Alternatif

Pinjaman bank bukan satu-satunya sumber pembiayaan. Terdapat banyak inisiatif untuk membantu PKS mendapatkan dana, seperti bantuan kewangan dan kemudahan kredit. Terdapat banyak platform yang menawarkan kemudahan kredit dalam pasaran e-dagang kerana ia membantu pembekal dan pembeli.

Kami telah membuktikan betapa pentingnya aliran tunai dan bagaimana ia mempengaruhi permohonan pinjaman. Pembekal memerlukan pembeli untuk membeli stok dari mereka sama seperti pembeli memerlukan produk untuk dijual kepada pelanggan mereka. Namun, sukar bagi pembeli untuk mendapatkan modal dalam krisis ini tanpa menghabiskan simpanan tunai mereka.

Dengan syarat kredit, pembeli boleh membeli produk dari pembekal tanpa perlu membayar terlebih dahulu. Dengan cara ini, perniagaan dapat terus beroperasi dan mempunyai cukup waktu untuk menjual produk sebelum pembayaran dijelaskan.

Selain itu, istilah kredit adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan penilaian kredit anda. Dengan memenuhi syarat-syarat perjanjian kredit secara konsisten, PKS dapat meningkatkan kredibiliti mereka dan membuktikan kepada pemiutang bahawa mereka dapat memenuhi tanggungjawab mereka.

Tempoh syarat kredit dan kadar faedah berbeza mengikut pembekal. Contohnya, syarat kredit Dropee membolehkan pembeli melanjutkan pembayaran sehingga 60 hari. Kami juga menawarkan faedah sifar selagi anda membayar tepat pada waktunya! Klik di sini untuk memohon Dropee Credit.

Dapatkan bantuan kewangan PKS dengan Dropee Credit

Akses ke Data Lengkap 

Rancangan perniagaan yang kukuh adalah salah satu kriteria penilaian utama dalam permohonan pinjaman. Pemiutang mencari pemilik perniagaan proaktif yang memahami risiko dan bersedia dengan rancangan untuk mengatasi apa sahaja cabaran.

Bank ingin mengetahui bagaimana perniagaan anda akan berjalan lancar. Mereka ingin mengkaji ramalan kewangan untuk memahami bagaimana pinjaman yang mereka berikan akan menyumbang kepada kemajuan perniagaan dan jika peminjam dapat menyelesaikan hutang. Walau bagaimanapun, meramalkan prestasi masa depan dengan data yang tidak mencukupi tidak akan meyakinkan pemiutang.

Perniagaan akan mendapat akses ke data yang lebih lengkap untuk ramalan tepat di platform dalam talian. Platform seperti Dropee bukan sahaja menghubungkan pemborong dan peruncit tetapi memberikan maklumat tentang:

 • Ketersediaan stok
 • Pembayaran pelanggan
 • Analisis ramalan mengenai trend pembelian pelanggan

Dengan data ini di hujung jari anda, anda akan dapat memahami apa yang mendorong pertumbuhan perniagaan dan mengulangi strategi yang berjaya untuk memaksimumkan keuntungan.

Digitise dengan Dropee

Dokumentasi yang tidak lengkap menghalang PKS daripada mendapatkan kewangan yang mereka perlukan untuk bertahan dalam krisis ini. 

Melalui digitalisasi, anda akan dapat berkembang ke pasaran baru, akses skim pembiayaan alternatif dan mendapatkan data lengkap untuk memperbaiki dokumentasi. Dengan dokumentasi yang tepat, perniagaan anda akan layak mendapat pinjaman.

Hubungi kami di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang Dropee dan bagaimana kami boleh membantu anda mendigitalkan perniagaan anda.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *